Viheliäinen selkäkipu on pahimmillaan läsnä aina kun liikut, tai makaat. Työkyvyttömyys ja sairasloma ovat pahimpaan vaiheeseen välttämättömiä. Selkävaivat aiheuttavat yhteiskunnalle huomattavia kustannuksia työkyvyttömyyden ja sairaslomien vuoksi.

 

Selkäkipua voi lievittää levolla, kipulääkkeillä ja hyvin istuvalla jäykällä selkätuella (Esimerkiksi Uriel Active -selkätuki). Selkäkipuun liittyy usein jokin äkillinen nosto tai liike sopivassa virheasennossa. Esimerkiksi painavien esineiden nostot pyöreällä selällä vaikeassa tai toispuoleisessa asennossa selkäkivun aiheuttajia. Lihasten ollessa lämpimiä kipu ei heti välittömästi tunnu "maatakaatavan" kovalta, mutta myöhemmin kipuun voi todella tarvita jopa vahvempiakin kipulääkkeitä. Selkäkipuun ei välttämättä tarvita mitään syytä. Tavallisin kipupaikka on alaselkä ja yleensä kipu kohdistuu aina samalle puolelle. Usein tällöin puhutaan välilevyongelmista. Selkänikamien välilevyyn syntyy kudosvaurio tai välilevyn pintaan pieni repeämä. Yksi alaselän ongelman aiheuttaja voi olla myös SI-nivelen lukkiuma, joka vääntää lantiokoria virheasentoonaiheuttaen ongelmia. Tällöin on syytä käydä osaavan kiropraktikon hoidossa.

 

 

Apteekeista saatavassa Uriel Active -selkätuessa [AC07] on neljä vahvaa tukikiskoa, jotka antavat kipeälle selälle hyvän tuen.

 

Selkäkivun alkulähteille voi päästä myös osaavan fysioterapeutin avulla. Fysioterapeuteilla on yleensä erittäin hyvä ammattitaito tuntea ja kertoa vaivan syyt. Fysioterapeutit osaavat myös antaa tarvittavat jumppa- ja lihaskunto-ohjeet ongelman korjaamiseksi. Liike on lääke, sanoo vanha kansa ja näin se varmasti myös tässä tapauksessa on. Yksi erittäin toimiva ja myös selkävaivoja ennaltaehkäisevä laji on jooga. Jooga parantaa ryhtiä, luonnollisia liikeratoja ja voi tuoda kestävän muutoksen toistuvista selkävaivoista kärsiville. Vaikka selkäkivusta selviääkin usein lyhyehköllä levolla on tärkeää on huomata, että selkäkivun uusiutuminen on erittäin yleistä ja siksi ennaltaehkäisyyn johtavat muutokset olisivat tärkeitä.

 

Iskiasvaiva on nopeasti paranevaa alaselän kipua erilaisempi ja harvinaisempi vaiva. Iskiaskipu on iskiashermoon kohdistuvasta paineesta johtuva kipu. Selkänikamien väliset välilevyt voivat kudosvaurioituneina ja ulos pullistuneina painaa iskiashermoa. Hermokipu tuntuu jalassa asti ja aiheuttaa kipua ja jalan liikuttamisen hetkellistä hallitsemattomuutta. Iskias voi olla pitempiaikainen vaiva ja iskiasvaivoihin kannattaa hakea ammattiapua.