Eräs tyypillisimmistä ja eniten esiintyvistä urheilu- / rasitusvammoista on lihasaitio -oireyhtymä eli ns. penikkatauti. Kipeät sääret voivat johtuvat kireistä pohjelihaksista tai akillesjänteistä. Kipu aiheutuu harjoittelusta ja lihaksen kasvamisesta lihaskalvoon kiinni. Yleensä kipu tuntuu pohkeen ja sääriluun rajapinnassa, säären sisäpuolella. Penikkataudin oireet voivat tuntua myös säären ulkopuolella, pohkeen etuosassa. Huonot pohjalliset tai jalkineet, kova harjoitusalusta, aktiivinen harjoittelu ovat omiaan edesauttamaan penikkataudin syntyä. Yleensä penikkatautia esiintyy nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

 

Hyvät kengät ja pohjalliset ovat asia nro1, joka kannattaa varmistaa. Esimerkiksi Uriel EasyFit -pohjallinen [305] on erinomaisen laadukas pohjallinen, joka sopii urheiluun ja liikkumiseen ja voi hyvinkin riittää kiputilan korjaamiseen. Hoitomuotona monet fysioterapeutit ja ortopedit suosittelevat kylmä-kuuma -hoitoa, mikä perustuu lihasten supistumiseen ja laajenemiseen, järkeenkäypää. Kylmä - kuumahoito auttaa kivussa, mutta pysyvään ja hyvään lopputulokseen hoidolla ei yleensä pääse. Hieronta voi myös auttaa ja lihaskalvoja voi "repiä" voimakkaalla ja osaavalla hieronnalla auki. Lihaskalvot voidaan hoitaa myös leikkaushoidolla, mutta tässä tapauksessa penikkataudilla on vahva uusiutumisen vaara ja myöskään pitkä liikuntatauko ei ole leikkaushoidon etu.

 

 

Mikäli kipu on jo sen laatuista, että sitä esiintyy myös levossa, niin voi olla että yllämainitut ovat ajanhukkaa. Varvasnousuilla penikkataudista lopullisesti eroon Mutta nyt seuraa treeniohje, jolla on todistetusti saatu penikkatauti pois ja samalla poistumaan lopullisesti. Italialaisen, pienen linnunluisen maratoonarinaisen Rosa Motan tiedetään hoitaneen penikkatautiaan varvasnousuin. Ko. teknikkaa on käytetty erilaisin sarjoin myös suomalaisten urheilijoiden keskuudessa.

 

Voit kokeilla tehdä esim. 100 päivän ajan varvasnousuja seuraavasti: 

  • Päivät 1.-50. -Jänteviä varvasnousuja max. ylös, pito ylhäällä n. 2sek -1.päivänä 100kpl, 2. päivänä 101kpl...50.päivänä 150kpl.
  • Päivät 51.-100. -Jänteviä varvasnousuja portaalla tai esim. keittiöjakkaralla max. ylös - max. alas, pito ylhäällä n. 2sek -51.päivänä 100kpl, 52. päivänä 101kpl...100.päivänä 150kpl.

 

Ohjelman aloitettua ilmenee muutamana päivänä kovaa rasituskipua pohkeissa, mutta ohjelman edetessä lihas saa voimaa, venyy ja jo muutamassa viikossa huomaat myös penikkataudin kipujen hävinneen. Varpaille nousut ovat myös hyvää tasapainoharjoittelua. Aikaa ohjelman läpivienti vie vain muutaman minuutin vaikka iltapesujen yhteydessä.

 

Tarpeen ja tuntemusten mukaan konsultoi lisätietoa fysioterapia-ammattilaisilta, jotka ovat varmasti valmiita auttamaan.