Sairastuitko tai sairastaako läheisesi diabetesta? Jos saat diagnoosin diabeteksesta, niin ota se todellisena sairautena. Usein työssäni törmään asiakkaisiin, jotka sanovat, että eivät oikeastaan sairasta diabetesta, kun heillä on vaan tabletit hoitona. Jos tässä kohtaa ei ota sairautta tosissaan ja muuta elintapojaan, niin ei ole pitkä matka siihen että sairautta hoidetaan pistoshoidoin. Hyvä hoitotasapaino on perusedellytys sekä jalkojenhoidon onnistumiselle, että muiden lisäsairauksien välttämiseksi.

 

Diabeteshoitaja ohjaa elintapamuutoksiin sekä liikunnassa että ravitsemuksessa. Verensokerin huono hoitotasapaino aiheuttaa pitkään jatkuessaan jalkaongelmia. Ääreisverenkierto heikkenee, ja jalkojen haavaumat ja tulehdukset vaativat asiantuntevaa jalkojenhoitajaa, joka ohjaa asiakasta oikeanlaiseen jalkojenhoitoon. Diabetestä on ns. nuoruustyypin tai 1.tyypin diabetesta ja aikuistyypin eli 2. tyypin diabetesta. Jalkahoidon näkökulmasta molempia sairauksia hoidetaan samalla tavalla.

 

Jalkaongelmien ehkäisy aloitetaan heti, kun diabetes todetaan. Itsehoitoon kuuluu hyvä jalkojen hygienia, päivittäinen pesu ja puhtaat sukat. Sukkien on oltava myös mukavat ja kiristämättömät jaloissa. Sukkien materiaali saa olla sekoitemateriaali. Silloin se päästää kosteuden pois, toisin kuin puuvilla, joka pitää kosteuden itsessään. Varpaiden välit kuivataan hyvin ja rasvaa ei jätetä varpaiden väliin, ellei se ole tarkoitettu jätettäväksi.

 

Päivittäinen jalkojen rasvaus on perusedellytys jalkojen hyvinvoinnille. Iho säilyttää kimmoisuutensa, eikä kovettumia pääse syntymään. Joskus asiakkaani kertovat, että iho on kuiva ja halkeileva vaikka rasvaavat ihoa säännöllisesti. Silloin sanon, että rasva ei mahdollisesti ole sopiva hoitamaan heidän ihoaan. Ei ole yksi rasva joka sopii kaikille ihotyypeille. Ammattilainen osaa opastaa sinut oikeanlaisen jalkavoiteen käyttöön. Diabeetikon jalkoihin ei saisi päästä syntymään kovettumia. Kovettumat halkeilevat ja siinä on silloin infektioportti verenkiertoon.

 

Diabeetikon kannattaa käyttää jalkahoidon palveluita, koska jalkahoitaja kirjaa käynnillä asiakkaan jalkojen kunnosta ja näin seuraavalla käynnillä on helppo verrata muutoksia ja puuttua niiden ongelmiin ajoissa. Jalkahoitaja oppii tuntemaan asiakkaansa jalat ja osaa opastaa itsehoitotuotteiden käyttöön. Diabeetikon pohjalliset ovat esimerkiksi suunniteltu juurikin diabeetikon herkän ihon kevennykseksi ja suojaksi. Ne tasaavat painon oikeille alueille ja keventävät askelta. On myös tuotteita, jotka eivät sovellu diabeetikon herkälle iholle. Jos hankit apteekista tuotteita jalkojenhoitoon, niin kannattaa mainita sairastavan diabetesta. Kysyvä ei tieltä eksy. Hyvää kevään odotusta ja terveyttä jaloillenne myös loppu vuodeksi 2018.

 

Lähihoitaja/ Jalkojenhoidon AT Raija Junttila, Kokkola